FAQ
Čo je to „surová, RAW čokoláda“?
Základným rozdielom medzi komerčnou čokoládou a surovou čokoládou je, že kakaové bôby z ktorých sa vyrába kakaová hmota, nikdy nie sú zahriate nad 42 ° C.
Výrobca zabezpečuje, aby počas celého procesu, od zberu po predaj teplota neprekročila túto kľúčovú teplotu. V komerčných čokoládových tyčinkách sa kakaové bôby zvyčajne pražia pri teplote 130 – 400 ° C a chemicky sa ošetrujú, čo znamená, že mnohé z enzýmov, antioxidantov a živín sú zničené.
Navyše, surová čokoláda obsahuje len 3-4 prísady (kakaovú hmotu, kakaové maslo, surový kakaový prášok, kokosový kvetový alebo trstinový cukor, prípadne xylitol a surové ovocie alebo semená), zatiaľ čo komerčná čokoláda môže obsahovať mlieko, sóju, nekakaové tuky, cukry a iné sladidlá a často umelé arómy a konzervačné látky.
Sú vaše produkty Fairtrade?
Naše čokoládové tyčinky sú vyrobené z kakaových prísad Fairtrade, rovnako ako Fairtrade Vanilla v našich tmavých tyčinkách Vanoffee a Vanoffee. Naše surové čokoládové goji bobule a moruša sú tiež certifikované Fairtrade ako je náš kakaový prášok, kakaové hroty a kakaové maslo.
To znamená, že kokosoví pestovatelia v Peru a výrobcovia vaniliek v Ugande získajú veľa a Fairtrade Foundation tvrdo pracuje na každoročnom zvyšovaní ich živobytia, poskytovaní odborných znalostí a poradenstva v oblasti marketingu, pomoci so školou a vzdelávaním a práci so ženami na zvýšenie ich práv a vzdelávanie. Viac informácií nájdete tu: http://www.fairtrade.org.uk/
Aký je rozdiel medzi cocoa a kakaom?
Technicky je to to isté! Theobroma Cacao je strom, pôvodom z Južnej Ameriky, ktorý sa používal v celej histórii pre svoje nutričné a liečivé hodnoty. Má struky, ktoré obsahujú 20 až 40 kakaových bôbov. Tieto fazule sa nakoniec premenia na čokoládu. Všeobecne povedané, väčšina kakaa je pražená a očkovaná. Dutching je proces odstraňovania horkosti kakaa, ktorý zahŕňa premývanie kakaovej pasty v uhličitane draselnom. Nedávne štúdie ukázali, že tento proces môže viesť k strate až 90% antioxidantov v kakae. Naše kakao nie je očkované!Rozdiel medzi „očkovaným“ Dutched kakaom a prírodným Un-Dutched kakaom rozpoznáte zrakom. Očkované kakao je tmavo hnedej farby pričom prírodné kakao je ľahšie a oranžovej farby.
Sú vaše čokolády bez lepku?
Áno! Všetky naše čokoládové tyčinky a čokoládové produkty sú certifikované bez lepku a prešli prísnymi testami. Naše produkty sú prirodzene bezlepkové. Naši dodávatelia nerobia žiadne zložky obsahujúce lepok.
Sú vaše čokolády bez rafinovaného cukru? Čo používate ako sladilo?
Áno! Ako sladilo výrobca používa kokosový kvetový cukor, alebo xylitol – kvalitný brezový cukor.
Sú vaše čokolády bez živočíšnych tukov?
Áno! Všetky naše čokoládové tyčinky a produkty obsahujú zdravé tuky. Pri ich výrobe je použité kakaové maslo.
Obsahujú vaše výrobky orechy?
Výrobca spracováva orechy ako mandle, lieskové orechy a kešu orechy. Výrobný proces je starostlivo monitorovaný a kontrolovaný, aby sa zabezpečilo, že žiadne orechy alebo orechové výrobky nebudú v našom bez orechovom tovare. Tieto produkty však neboli testované na kontamináciu orechov.
Odkiaľ pochádza kakao, ktoré je vo vašich čokoládach?
Naše kakao pochádza od malých výrobcov v Peru. Existujú tri druhy kakaových bôbov – Criollo, Triniterio a Forastero.
Forastero je najbežnejším typom a dáva sa do 95% čokolády.
Triniterio je ďalší najbežnejší druh, rastie buď v Južnej Amerike, alebo v Afrike.
Používame fazule Criollo, najvyhľadávanejšie, najchutnejšie a najbližšie k originálnemu, nekultivovanému teóbromu kakau.
Môžem si vyrobiť vlastnú čokoládu?
Samozrejme môžete! Predávame „čokoládovú škatuľu“, ktorá obsahuje všetky ingrediencie, ktoré potrebujete na výrobu vlastnej čokolády. Stačí pridať ľubovoľné ďalšie zložky, ktoré si želáte, a vytvorte si to!Zložky, ktoré potrebujete: 90 g kakaového masla, 60 g kakaového prášku, 60 g kokosového palmového cukru.
Metóda: Jemne roztopte všetky prísady nad vodnou parou s vodou a premiešajte po celú dobu. Nalejte do foriem a nechajte vychladnúť v chladnej miestnosti.
Sú všetky vaše produkty vhodné pre vegánov?
Áno! Všetky naše produkty sú tiež certifikované vegetariánskou spoločnosť Vegetarian Society.